Contact
Menu
  +31 (0)222 317 746

Blog: Wassende water

Wassende water
Winterduik in zee? Dan ben je een bikkel. En ja, ook een beetje gek.

Wij maken een frisse start in 2017 met onze nieuwe site. Wie een beetje rondsurft, proeft de sfeer van het eiland en raakt in een heerlijke vakantiestemming. Maar wij zijn niet de enige.

Honderden avonturiers kozen ook voor een frisse start. Ze gingen voor een nieuwjaarsduik in de Noordzee. Petje af! Ik (Gerard) vind het machtig mooi om te zien. Ik sta al jaren als KNRM’er paraat langs de vloedlijn. Want ja, het water kán venijnig koud zijn en dan voelt een warme deken uit onze truck als een echte ‘lifeline’. Hoewel ik niet vrijwillig bij 3 graden in mijn zwembroek rondspring in de branding, voel ik me wél enorm verbonden met het water. Dat heb je met eilanders. Sommige families leven al generaties met de grillen der zee. Ik ben zelf een echte Texelaar. Op een stukje grond van 170 km2, omringd door water, krijg je dat ontzag voor de golven vanzelf!

Als de dijken breken

Niet alleen op Texel staat alles in teken van water. De hele Randstad ligt onder N.A.P. Wat als de dijken breken? We hebben met gemengde gevoelens naar het gelijknamige tv-programma gekeken. Hele gebieden en steden ondergestroomd als de stormvloed haar krachten laat zien. Gelukkig wordt er met man en macht gewerkt om dat scenario te voorkomen. Museum Kaap Skil neemt u mee in de wereld van het water met een nieuwe tentoonstelling: Waterkamer. Het laat zien hoe wij op Texel droge voeten houden. U kunt zelf de werking van dijken onderzoeken bij de dijkentafel: houdt hij stand bij flinke golfslag? En hoe zou het plaatje eruit zien als het water wint? Door de virtual reality-bril maakt u de overstroming mee van het museumterrein.

Zandduinen

Ik kan u zeggen: ik ben blij dat dijkbescherming hoog op het lijstje staat. De komende jaren wordt 14 kilometer Waddendijk aangepakt. Fietst u over die strakke asfaltstrook langs zee, stop dan eens onderweg bij projecten. In de Prins Hendrik polder, vlakbij de boot, ligt al een prachtig nieuw gemaal. Uitgevoerd met veel glas, zodat je hem mooi ‘in bedrijf’ kunt zien. Op het stuk dijk tussen Oudeschild en de boot laten de bouwers hun tradities varen. Geen basaltblokken, maar véél zand moet het water tegenhouden. Achter een zandduin ontstaat een dynamisch gebied van schorren en slikken, is de gedachte. OK, de meningen zijn wat verdeeld, maar één ding is zeker. Het blijft een spel tussen land en water.

Betoverend

Varend met de KNRM ontdekken we continu nieuwe geultjes of ondieptes. Zelfs de meest nuchtere mannen vallen even stil, dankzij die betoverende zonsopgang boven het Wad. Een rode gloed, zwermen vogels die rakelings over de bodem scheren. Daar krijg je nooit genoeg van. Gaat u tijdens de vakantie ook vroeg op? Het is de moeite waard!