Contact
Menu
  +31 (0)222 317 746

Blog: Op safari

Op safari
‘Hé, ik zie allemaal vreemde vogels. Heel Texel zit er vol mee!’

Op safari door ruig moerasland en kwelders. Een bloedrode zonsopkomst en prachtige vogels in een uitgestrekt niemandsland. Mooi, maar je wilt er niet de halve aardbol voor overvliegen? Hoeft ook niet. Een tripje naar noordelijk Texel en je stapt in een waar Utopia!

Er zijn plekken op de wereld, zoals de Okavango Delta in Botswana, die op het verlanglijstje van menig vogelliefhebber staan. Een enorm gebied met lagunes en uiterwaarden, waar je met gemak tientallen vogels voor de lens krijgt. Volgens de reisgidsen staat de teller op ruim 400 vogelsoorten. Wij zijn geen ‘recordjagers’ op het eiland, maar een beetje trots voelen wij ons wel. Texel komt met haar 380 vogelsoorten aardig dicht in de buurt. En dat op slechts een uurtje rijden vanaf de Randstad! Toegegeven, de temperatuur ligt hier wat lager dan in Afrika. De zeewind kán pittig zijn en je moet soms een regenjas uit je fietstas halen. Toch is het de moeite waard om op de dijk te staan, terwijl duizenden wadvogels in formatie door de lucht scheren.

In trek

Ja, het vogels spotten had lang een bepaald imago onder Texelaars. Menigeen trapte weleens hard op de rem, als een ‘vogeltjeskieker’ een zeldzaam exemplaar ontdekte en zijn auto plotseling vaart minderde. De tijd dat alleen die-hard fans de vogels achterna gingen, is voorbij. Begin mei trokken 3.500 bezoekers langs diverse vogelspotlocaties tijdens het Wadden Vogelfestival. Van visarend tot een zwarte ooievaar; de beloning was groot! Er stond zelfs een heuse challenge op het programma: Texel Big Day. De uitdaging? Binnen 24 uur zoveel mogelijk vogels tellen. De winnaar kwam op een score van 149 verschillende vogelsoorten. We kunnen ons voorstellen dat niet elke vakantieganger in rap tempo over het eiland vliegt om dat te evenaren. Sterker nog, het vergt meestal flink wat geduld om nét die bijzondere Roodpootvalk te spotten.

Vol passie

Hoewel de grootste vogelboulevard van het Westen in onze achtertuin ligt, zijn wij bepaald geen kenners. Gelukkig zijn er professionals op Texel die je meenemen op pad. Klaas de Jong, winnaar van het tv-programma ‘In de ban van de Condor’, organiseert leuke Vogelsafari’s. Kijk door zijn ogen en je ziet opeens véél leven in de struiken, het duingebied of langs de vloedlijn. Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum loodst je langs het domein van bijzondere vogels. Als hij de stilte doorbreekt, kun je niet anders dan aan zijn lippen hangen. Met zijn passie voor vogels vertelt hij de leukste en grappige weetjes!

filmpje op safari

Wadwachters

Utopia in het noorden van Texel staat bovenaan de ‘must see’ lijst van veel vogelaars. Een binnendijks gebied vol slenkjes en schelpenstrandjes. Vanaf de waddendijk heb je zicht op duizenden broedende Sterns en lepelaars. Je kunt ze door een telescoop van dichtbij bekijken. En passant krijg je er tekst en uitleg bij van de Wadwachters. Elk vrijwilligersduo verblijft een paar dagen op de mooiste stek van Texel. Ze bemannen de Wadwachtershut van Natuurmonumenten; een soort ‘pipowagen’, geheel in stijl bestickerd. De geluksvogels zijn 24/7 op hun post, waar ze niet alleen bezoekers informeren, maar ook vogels tellen, planten inventariseren en toezicht houden. Voor zo’n buitenkansje moet je wat doen! Wie denkt dat je hier in alle rust vertoeft, komt bedrogen uit. In het broedseizoen hoor je op De Schorren en Utopia een kakafonie van geluiden. Niet zo gek; elke vogel doet hun best om erboven uit te komen, van scholekster tot strandloper tot kiekendief en karekiet.

Vroege vogels

Onze tip: als vroege vogel krijg je een echt eilandgevoel. De zon prikt door flarden ochtendmist, terwijl de natuur langzaam ontwaakt. Geen mens te bekennen, alleen zingende vogels, kuchende schapen op de dijk of kabbelende golven op het Wad. Wekker zetten?

Informatie en excursies:
www.vogelinformatiecentrum.nl
www.vogelsoptexel.nl
www.natuurmonumenten.nl/texel